Feestdagen, betaald of niet?
30/04/2022
Tijdens een uitzendopdracht worden feestdagen uiteraard betaald. Maar ook net na een opdracht of tussen twee opdrachten in heb jij recht op betaalde feestdagen. Er zijn wel een aantal spelregels.
1. Wat gebeurt er met feestdagen tijdens een uitzendcontract?
Hier is geen twijfel mogelijk: feestdagen die tijdens een uitzendcontract vallen moeten sowieso betaald worden. Stel dat je bijvoorbeeld een contract hebt voor een hele werkweek en op dinsdag is het 1 mei, dan is dat voor jou een betaalde feestdag.
2. Wat met feestdagen tussen twee contracten in?
Is de feestdag de enige dag die tussen de twee contracten valt, dan is het een betaalde feestdag. Stel bijvoorbeeld dat je een contract krijgt voor maandag. Dinsdag is het 1 mei en krijg je geen contract. Woensdag, donderdag en vrijdag krijg je opnieuw een contract. Dan is dinsdag 1 mei voor jou een betaalde feestdag.
3. Wat gebeurt er met feestdagen die na een uitzendcontract vallen?
Hier wordt het behoorlijk ingewikkeld. Kijk dus goed uit je doppen dat je geen betaalde feestdag misloopt. Enkele vuistregels:
- Je komt enkel in aanmerking voor betaalde feestdagen na afloop van een contract, als je na dat contract zonder werk zit.
- Je zit zonder werk en je hebt minder dan 15 dagen uitzendwerk achter de rug, dan heb je geen recht op betaalde feestdagen na een contract.
- Je zit zonder werk en je hebt 15 dagen tot een maand uitzendwerk achter de rug, dan heb je recht op één betaalde feestdag, die binnen de 14 kalenderdagen na je laatste contract valt.
- Je zit zonder werk en je hebt meer dan een maand uitzendwerk achter de rug, dan heb je recht op alle betaalde feestdagen die binnen de 30 kalenderdagen na je laatste contract vallen. Voor alle duidelijkheid, de periode van uitzendwerk kan bestaan uit verschillende contracten.
4. Hoe weet je hoelang je hebt gewerkt?
Hoe bereken je of je nu 15 dagen, of een maand, of langer hebt gewerkt? Alle werkdagen tellen mee. Het maakt niet uit of je daar nu dagcontracten, weekcontracten of langere contracten voor kreeg. Let ook hier op: als je een contract krijgt tot vrijdag, maar geen contract in het weekend en dan weer wel op maandag, dan tellen zaterdag en zondag ook mee.
5. Van wie krijg je betaalde feestdagen?
Het uitzendkantoor moet alle betaalde feestdagen betalen waar je recht op hebt. Uitzendkantoren vergeten dit regelmatig, dus aarzel niet om er zelf naar te vragen. Als je geen recht hebt op een betaalde feestdag, dan val je onder de regels van de werkloosheid en krijg je een vergoeding van de RVA.
Laat niet met je sollen!
Als een feestdag tussen twee contracten in valt, moet die ook worden betaald. Een werkgever kan je niet naar huis sturen de dag voor een feestdag en weer aanwerven de dag erna, zonder die feestdag te betalen.
Ten slotte nog dit
Een feestdag die in het weekend valt, wordt in elk bedrijf naar een andere datum verplaatst. Deze vervangingsdagen vallen onder dezelfde regels als de feestdagen.
Alles goed en wel, maar wat zijn nu eigenlijk de wettelijk betaalde feestdagen in ons land?
- 1 januari
- Paasmaandag
- 1 mei
- Hemelvaart
- Pinkstermaandag
- 21 juli
- 15 augustus
- 1 november
- 11 november
- 25 december
Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV. Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan voor je klaar. Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te worden als volwaardige werknemers, net zoals iedereen. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op hebt.
terug naar overzicht